Nov 28, 2011

Wawasan 2020 TokDet : 8 Years 2 Months Towards It

it's 2 am now and i'm having trouble in sleeping.
maybe sebab frust dengan Harimau Malaya kena 'jentik' 3 goals within 6 minutes by Bahrain.
biarlah .. mungkin takde rezeki.
tapi alhamdulillah sampai sekarang, rekod tanpa menang still ours.haha lame !-.-")

tengok jam and okay dah dua doploh pagi.
and sekelip mata word 'Wawasan 2020' berpusu-pusu berebut menyelinap dalam hypothalamus aku.
it's getting forgotten by Malaysians.
tapi aku tak salahkan Malaysians kalau diorang lupa pun.
sebab now, semua orang dah busy dengan ideologi
1Malaysia:Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan.

Wawasan 2020.
dulu, once i saw the vision of Wawasan 2020 which boost by TokDet(Dr.M) , 
i was automatically imagine
yang our Malaysia akan jadi one country yang gila maju yang ada : 
-kereta terbang,
-robot bijak macam cerita Wall-E dah bersepah kat merata tempat.
-tentera klon StarWars yang boleh protect our country during Hari Raya, 
so that our tentera boleh balik beraya with their own family.
-ada polis Cybercorp.
-ada Bullet Train macam kat Japan yang boleh buatkan aku ulang alik
dari Johore ke Perak for every weekend in 30 minutes.

and now is almost the end of year 2011.
we still got 8 years two months to go.
but seeing the condition of our country now with 
the citizens yang masih berlambak merempat bawah jambatan 
and KeretaApi Tanah Melayu yang selalu rosak 
buat aku rasa imagination aku wouldn't happen!
itu belum kira lagi, some of our country leaders yang makan duit rakyat for their own benefits.
canceled out ticket train ETS 5 minutes before departure time sangat tak lawak!

okbai.
-thanks for reading-


11 comments:

DanierA said...

btul3..negara je ade wawasan.. tp rakyat..haihh.. btw,best entry :)

IzyanKaher said...

:) thankyou ..

Solihin Zubir said...

samala.. dlu masa kecik2 bila cikgu suruh lukis apa akan jadi wawasan 2020 nnt, mesti lukis bangunan2 canggih dgn kereta terbang segala..

haishh.. mampu kah?

JIJI YU said...

erk..citer solihin cam citer aku

PENCONTENG said...

pendapat saya yang biasa-biasa saje ;kekadang tak best jugak bila kita terlalu mengejar pembangunan atas nama pemodenan tapi kita lupa membina ketamadunan atas nama Tuhan

saya suka entri ini :)

khairul akmal bin azman said...

mungkin kne extend lagi wawasan 3030 ke
hehe..

IzyanKaher said...

solihin and jijiyu : korang ni kembar yang terpisah sejak lahir ke ?? lol ;D

penconteng : ya true ! totally agree with your point :)

kay : 3030 ?? memang aku tak merasa la nk jumpa kereta terbang kalau macam tu -.-") haha

Faaizz d. Zul said...

dulu 2020 macam terasa jauh. rupanya tinggal 8++ tahun je lg.

suka dgn sudutpandang penconteng. pembangunan fizikal yang abai spiritual akan buat bandar metropolitan nampak gah tapi penuh korupsi dan jenayah.

=)

sharul izam said...

wawasan 2020 tu ibarat slogan kalau rakyat dok khayal dengan benda2x tak memajukan bangsa..urm

Hanif said...

salam kenal ...

Bidadari Syurga said...

pergh... lain pm lain wawasan... tunggu pm baru sayang....