Dec 13, 2011

Think Wisely and Talk Wisely

Peringatan! :
Think Wisely and Talk Wisely bukan anak beranak Mr.Wisely.
mereka bukan adik-beradik.


a few minutes ago, my roomate do show me a link
and she asked me to watch the video.

harapan orang takboleh diabaikan.
nanti ada hati yang ter'scratches.luka sana.luka sini.
aku dah la tak seromantikus as the other girl outside.
bab pujuk2 "alolo-tomey-jangan-majuk-come-to-me" ni memang aku fail sikit!
walaupun roomate aku ni cool dengan tahap kesejukan
yang menyamai dengan tahap kesejukan ketika berada di puncak Gunung Everest,
but still .. hati orang perlu dijaga! lagi2 teman bilik sendiri. teehee :)

****************************************
okayokayokay.masuk balik the part when i saw the vid.
i'm not writing this entry to 'sembang' about my roomie.
but about the contents of the video.

seriously, aku memang tak nafikan lah yang every people needs 
only the super duper best things ever to happen in their life.
mana ada orang mintak jadi miskin?
mana ada orang mintak dia jadik bodoh?
mana ada orang mintak hati dia diperkotak-kasutkan dengan orang lain?


but we didn't know what will happen next.
mungkin sekarang kau tengok orang tu looser yang takde ape.
yelah. setakat jual burger, berapa ratus sangat lah dia dapat sebulan.
duit make-up kau pon tak lepas ni kan?
mungkin enambelas tahun akan datang mungkin looser yang dicaci akan kembali 
dengan duit yang penuh di poket kanan dan kiri.
kau bukan Tuhan nak 'judge' kaya miskin orang lain ni.


tak semestinya orang yang kaya itu setia.
dan tak semestinya juga orang miskin harta itu, miskin rohani juga.


notakaki : aku taksalah kan kau wahai cik perempuan :) 
if i were in your place, maybe i might do the same thing .
just do remember - bahasa jiwa bangsa.
and condemning others sangatlah tak cool!


got ppl around who loves to bring you down?
just let them go withe 'hobby'.
keep in your mind, you're better than them and prove it!
live the life =)

okbai
-thanks for reading-

Any Bless You Had Should Humble You

a moment when you met a people
with the-so-called
"I-know-everything-better-than-you-and-you-just-shut-up" attitude,
how do you feel?
how you gonna deal with this?

okay let's just say i met with this people;
as for now, i'll let them go lah.
since i haven't knowledgeable enough. (sedih kann??...)
even jauh di sudut hati,
 aku memang terasa nak bagi kasut saiz lapan abah aku kat muka dia!!

just because of you speak the English language with British or Spanish 'slang' yang berhabuk,
tak semestinya you ultimately know on what you're talking about.
just because of you quote a few line of Quran verses or hadith,
doesn't mean you are better enough than the other Muslims.

maybe God had blessed you with a knowledge in where you don't have to
put on a hard effort in getting the knowledge itself.
in other words, or maybe you're genius tahap giga punya pandai,
tak semestinya you know everything in this world, kawan =)

modesty is not show by what you wear and how high your knowledge is,
but with how you act too =)

no matter how rich
no matter how famous
no matter how much you may possess
no matter what high position or status you may hold
no matter how much you think you may know
Just remember, a hundred years from now, 
the those now you see about you,
and in fact every human being presently alive on this planet,
will be no more
-anonymous-

zombie is pretty humble ain't ??
-they stared their next 'food' with their sorrow humble eyes! as always! haha-

okbai
-thanks for reading-

Dec 4, 2011

Tribute to Que's Birthday : Tragic Birthday Celebration

salam earthlings!

semalam hali saya dengan girrpren-girrpren saya pigi itu Teluk Batik.
semalam hali itu sehali saja lah! olang tua-tua kate day tlip.

i've been to Lumut several times actually.but i've never bored of the place.
before this, I went there with my awesome abah, emak and adik2.
but this time was the best!
i went there with my UTP girrrrrprenss
(que,jaro,nieyza and aten)
and we had so much time walking and exploring Teluk Batik.
our december girrprenn - que looks kinda cool yesterday.teehee!
and you know what?? we got the experience to see the sunset!
the atmosphere was so harmony and calm.
anyway, we all went to Teluk Batik memang nak tengok sunset ponnn =)
Que ultimately want to see it haha! one of her birthday wishes tuu.




and eventually, we all terjumpa ada one uncle tu tengah buat exotic show.
and sure lah we get a runs of goose bump to that pakcik!
want to take a picture with the snake! lol.

from left : aten, nieyza, que and jaro

"saya dah ter'suka kat ular ni uncle..nak bawak balik ular ni boleh?? nak bela lahh :D"
ok ok. the uncle tak bagi kitorang bawak ular tu balik.
and after performing magreb and isyak prayer, we went for the dinner at Lumut.
que and jaro wish to treat us with Ikan Bakar.
biasalahh . PETRONAS scholars macam diorang memang extraordinary kaya! =D
(RM 3500 just banked-in into their account .. upps terlepas cakap!haha^^)
i tak dapat ponn rasa ikan bakar kat Lumut masa first time pergi hari tu.
alhamdulillah dapat gak! om om nom nom :)

we can pilih sendiri the ikan . best! :)
ikan siakap sweet-sour.kailan goreng belacan.sotong goreng tepung
and yeah tomyam campur, kerang bakar and telur dadar is not in te picture
this is Ikan Bakar Villa Seafood.
we all taktau any other place at Lumut yang lagi best than this.
so, Lumut-ians,  if u know, do roger! :)

yeah.happy.kenyang.seronok.puas.terharu and etc.
lepas sesi menjilat pinggan done, we went for a fun fair!
memang luck que lah kottt.
we accidentally found the funfair ;)


we all like tak sabar gilaa nak naik the wheels! =)
the tragic incident happened here 
when me and jaro want to take a ride on those wheels.
ada one kids tak sempat turun and the wheels start berpusing.
the door of the kid's cart tak sempat tutup.
everyone start shouting and panic !
situation getting worst once the kid start crying for her mama and
she jenguk kepala keluar from the cart.
and sure. everyone shout again .. and kali ni, dengan amplitude jeritan yang
100 kali ganda lagi kuat than the previous one !
and alhamdulillah . the kid safe. =)
but poor the uncle and brader yang duty wheels tuu.
kena caci maki b**i, bodoh, f**k, bangang bagai dengan some of the visitors.
and for me, they aren't supposed to do so.
nak tegur or marah the uncle because of his carelessness might be okay.
but in a good way lah please.
malaysian sepatutnya ada budi bahasa.

and for que :
happy birthday! may Allah bless you buddy =)
tragic birthday ever kannn ?? lol.
but sweet moment at the end. muahxx^^.
jaga elok2 the angry bird haha!

okbai
-thanks for reading- 


Nov 28, 2011

Wawasan 2020 TokDet : 8 Years 2 Months Towards It

it's 2 am now and i'm having trouble in sleeping.
maybe sebab frust dengan Harimau Malaya kena 'jentik' 3 goals within 6 minutes by Bahrain.
biarlah .. mungkin takde rezeki.
tapi alhamdulillah sampai sekarang, rekod tanpa menang still ours.haha lame !-.-")

tengok jam and okay dah dua doploh pagi.
and sekelip mata word 'Wawasan 2020' berpusu-pusu berebut menyelinap dalam hypothalamus aku.
it's getting forgotten by Malaysians.
tapi aku tak salahkan Malaysians kalau diorang lupa pun.
sebab now, semua orang dah busy dengan ideologi
1Malaysia:Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan.

Wawasan 2020.
dulu, once i saw the vision of Wawasan 2020 which boost by TokDet(Dr.M) , 
i was automatically imagine
yang our Malaysia akan jadi one country yang gila maju yang ada : 
-kereta terbang,
-robot bijak macam cerita Wall-E dah bersepah kat merata tempat.
-tentera klon StarWars yang boleh protect our country during Hari Raya, 
so that our tentera boleh balik beraya with their own family.
-ada polis Cybercorp.
-ada Bullet Train macam kat Japan yang boleh buatkan aku ulang alik
dari Johore ke Perak for every weekend in 30 minutes.

and now is almost the end of year 2011.
we still got 8 years two months to go.
but seeing the condition of our country now with 
the citizens yang masih berlambak merempat bawah jambatan 
and KeretaApi Tanah Melayu yang selalu rosak 
buat aku rasa imagination aku wouldn't happen!
itu belum kira lagi, some of our country leaders yang makan duit rakyat for their own benefits.
canceled out ticket train ETS 5 minutes before departure time sangat tak lawak!

okbai.
-thanks for reading-


Nov 27, 2011

Salam Maal Hijrah 1433 : It's Never Too Late to Change

assalamualaikum.

this were taken from Langit Ilahi.
After all, the quotes on the picture is the center of attraction here :)

"This World is Like a Race.
It Does Not Totally Depend on How You Started it.
It Matters the Most On How You Finished it.."

and today is the First Day of Muharaam.
which we Malays has been called it as Awal Muharam.
Selamat Berhijrah to everyone !
maybe for some people, they might think Hijrah is all about
the 'Hijrah' of our Prophet from Mekah to Medina.
well, actually it's not! (:

Sabda Nabi Muhammad S.A.W :
Orang yang sempurna Islamnya ialah orang kaum Muslimin yang selamat 
gangguan lisan dan tangannya dan 
orang yang berhijrah sebenarnya ialah
orang yang meninggalkan larangan Allah
[HR Bukhari no. 6484]

okbai
-thanks for reading-


Nov 13, 2011

How Media Manipulate Us?

yeah, i know i'm not supposed to write about this matter.
since i'm just a 19 years old blogger with her kanak-kanak blog layout.
dan sememangnya this 19 years old blogger masih belum layak mengundi
for this becoming Pilihanraya.
honestly, aku baru genap 7 hari jadik budak 19 tahun,
so I'm totally don't mind if you want to tolak tepi or
 throw away into bakul sampah belakang rumah on what i'm gonna post.

-.-") wallahualam.

to be honest, memang i think media is superbly awesome in helping people
 to get them know on what's going on worldwide.
tapi for some other reasons, its NOT!
by looking on the picture putted above, u might know on what i mean.
ini bukan masa untuk tuding jari and judges other on who's right or who's wrong.
tapi bagi aku ini masa muhasabah diri and jaga diri.

"O..Allah, please do forgive our sins.."
Engkau Yang Maha Mengetahui setiap benda yang tersembunyi

memang. perlu untuk tahu sedalam-dalamnya before we spread something to others.
boleh jadi, ape yang kita sebarkan itu cuma fitnah.
sedar tak sedar, kita dah termakan daging saudara kita sendiri.

when seeing this, what are you thinking??
amboi .. jadik VVIP kat sana!
macam langit dengan bumi jee.. hmmm
special nyee . siap ada bodyguard lagi yee pak jib ??
tapi the truth is this :

        
nampak tak siapa kat sebelah mahmood ahmadenijad tu?
tak ke sama dengan bodyguard special PM kita?
it's a common thing actually.
Makkah government is fully responsible on the safety of any country leader 
when they were performing their Hajj there. 
so, Najib don't take the bodyguard for granted actually..

tak semestinya, peoples who's doing something bad are not good at all :)
we're not God who could determine dosa pahala orang lain.

nah, take this!

so okbai(:
have a good day
aku sokong najib ke tak . let it be a secret.
undi itu rahsia
(ayah aku cakap laaa .. aku ikot je .. cakap orang tua takboleh bantah!)

-thanks for reading-


Oct 24, 2011

Less Typing.

but, now i'm typing anyway.
urm..i dont know how i managed to come here and post something since
the laptop is still having a 'fever' and the internet connection broke it's leg this morning!lol.
it has been an ages since my last post.
am i? am i? am i?haha!
by the way, i don't intend this post to be long.
i just wanna post something after such a long, long time not posting.haha!
oh yeah, test week will be coming soon.
tomorrow actually..but i'm running out of time.
so as others say, but i'm gonna wish in my own version here :
"Have a blast on our Fluid Mechanics paper, chem-ians!"

so, thank you for coming to my blog.
thankies hihihi!
*acting as a bloggers with many followers supporting her.lol.
ok, brokenbutton.this one is for you.haha!
thankyou for missing my WONDERFUL 3a.m posts.
brag a'lil.
have a good day peoples!


oh, mu 1-city 6.
currently adapting to this circumstance.
it's okay lah!it it wasn't happen EPL won't take their great expectation
to all of the audience around the world.is this calm you?haha
okbai

-thanks for reading-



Sep 30, 2011

Even the Elderly Need to be Understood

assalamualaikum and hye peoples!
all is well is it? :)
masuk hari ni, it has been 2 months since I met my abah and emak.
got a semester break for two weeks 
but I just can't make it sebab a lil' bit busy with another important matters
only God knows how I miss my abah, emak and adik2.
seems like I was in homesick mode eh? teehehehe.

baru dua bulan tak jumpa abah and emak, dah rasa macam ada something lack.
dan tibe2 buat aku terfikir :
"orang2 yang hantar ibu ayah kat rumah kebajikan and never pay them a visit, tak rasa rindu ke kat ibu ayah dyorang?"
okay, itu tepuk dada tanya hati buat yang terasa.

mak ayah tinggi suara sikit, dah nak lari rumah.
mak nasihat sepatah, sepuloh patah awak melawan balik cakap beliau
kadang-kadang kita asyik nak ibu ayah kita je paham kita,
reflect back ourselves
kita pernah tak cuba faham ibu dan ayah kita??
did you guys know elderly need to be understood too ? :)


in our religion(Islam), respecting elder people sangatlah digalakkan. is it?
even Allah do mentioned in Quran :
"Your Lord has commanded that you worship none but Him, and that you be 
kind to your parents..."
[Al-Isra' : 23-24]

maybe some of us rasa it was kind of difficult to understand elderly's struggles
since we haven't experienced their phase of life :)
sebab mereka lagi banyak makan garam dari kita.
while we may not understand on what they may be experiencing, 
maybe we can definitely try to be more sympathetic on their circumstance
and make an effort to understand them better peoples !! 
try to bare in our mind that family is our high focus in life
family first!(^.^")

soft reminder :
"what you did, you get back"
you disrespect your parents today, your kids disrespect you later
as easy as that
stop being a piece of crap!

okbai
assignments are waiting

-thanks for reading-

Sep 19, 2011

Kids and Cakes

salam and hye hibernating mammals !

i was just excited with superbly awesome performance by 
Manchester United over Chelsea 
3-1
memang winRAR !
(Torres gonna felt guilt for a decade i thought! and maybe he should go back to Liverpool.
and Uncle Suarez will teach him on how to score again. *oh,jahatnye mulut saya^^..)

okay.habis cerita pasal the reds and blues stuff.
back to our topic.
.
.
kids love cakes is it ?
yes! can see from their expression lah bro.
the way they blow the lilin memang lain if compared to us yang usia dah besar gabak ni.
kan kan kan ??
with their cute cheeks puffed-up, they blew sekuat-kuat hati all the lilin.hihihi~.
picture from dearie uncle gugel :)
see their puffed-up cheeks ?? hohoh. cute !
kalau dah umur2 macam aku ni, nak tiup lilin pon macam dah malu2.
we just trying to blew off the lilin seayu mungkin ! hoho. Bingo!

today : 19th September 2011
is my lil' brotha's birthday.
ohmaiugudness !! if i were there :'( memang kau tak
merasa lah dik all the crunchy chocolate kat tepi kek tuh! ;D
and from the MMS my mom sent, he just looks excited gila nak potong kek.
abah and emak bought him two cakes !
satu kek celebrate kat rumah and the other cake potong kat sekolah 
and celebrates among his bossom friends.
(oh .. ini imba okay !time besday saya mak wish jee ..)

haha ! kind of silly things lah kan kalau aku nak merajuk dengan mak aku 
sebab tak belikan aku kek masa birthday aku .
beliau besarkan aku . didik aku. hantar aku belajar sampai masuk universiti ni pon
dah cukup bless dah :)

so, to adik echad (his name is irsyad actually..^^) :
Happy Birthday and semoga menjadi anak yang soleh.
WE LOVE YOU, ADIK !! *hug.


okbai.


-thanks for reading-

Aug 13, 2011

Wanita Itu Umpama Pohon Semalu

salam ramadhan and hi people !
got something to share here . 
as a concern from a woman to another women.^^~

dipendekkan ceghite..
Pada suatu hari, Rasulullah s.a.a berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang phon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu beliau mengadu kesakitan kepada baginda.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada disitu dengan nada yang sedikit marah. tapi Rasulullah dengan tenang menjawab pertanyaan puteri baginda itu bahawasanya pohon semalu itu sangat sinonim dengan wanita.
Fatimah terkejut.


Kata Rasulullah..
Para wanita hendaklah mengambik pengajaran 
drp pohon semalu in a few aspek :-


image


1.pohon semalu akan kuncup bila disentuh.
maksudnya kat sini, wanita itu perlu untuka ada perasaan malu.
meme la Saidatina Aisyah r.a ada pesan:

'sebaik-baik wanita adalah yang tidak memandang dan dipandang'
tapi it's not that malu for all the time sampai boleh datangkan fitnah pada diri.
cuma biarlah malu itu kena pada tempatnya.



2. semalu ada duri yang tajam untuk pertahankan diri.
same goes to women. we shud know on how to defend 
ourselves and our dignity as a muslimah.
so,lepas ni pakat reramai p daftar kelas taekwando !! hiyarrghhhh !(:

3. Semalu juga ada akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam Bumi.
which means wanita solehah itu sangat perlu untuk mempunyai ikatan yang kuat dengan Penciptanya, Allah Rabbul Alamin.



4. Semalu itu kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang.
oleh itu, kawan2 wanita semua, kembalilah ke rumahmu apabila waktu makin senja.
anak2 itik dan ayam yg akal mereka tak berapa nak ada tu pon tahu
balik kandang masing2 bila senja
apakan pulak kita yang memang dah fully created with akal ni kann??
lagipon mak aku kata senja2 ni banyak setan merayao-rayao.
eeii . tak takut ke ??
so, better to stay at home bila senja . ok dear??(:


hoping we could gain something from semalu even it just a super small creature.
malu kan separuh daripada iman.^^




-thanks for reading-





Aug 2, 2011

Si DOMO-KUN Yang Cumel, Media dan Trend Maknusie

bila dah malam .. otak dah serabot .. tapi mata tak boleh terpejam.
nilah jadinya .. menaip yang  bukan2 di dada blog.
entry dikhaskan untuk si penggila domo-kun.
opss sory..forgot to bagi salam.heheh
Assalamualaikum!

DOMO-KUN
ramai orang dah domo-maniac kat luar tu .
aku pon taktahu bila dia ni famous?
sejak ada pengaruh media, semua orang terus suka beliau.
dah macam trend semua maknusie nak guna accessories yang ada kaet maet with this domo.
aku sala sorang maknusie itu. ekeke!
sampai ada blogger yang buat contest semata-mata nak bg baju domo free kat orang:)
kalau tak silap masa awal 2006 dulu masa domo ni keluar, semua orang kata beliau menyeramkan.(aku terkecuali..^^)
maybe because of its gigi yang macam pirana or sebab dia nih berasal dari telur.
wait seminit ! korang tahu ke dia nih made up of telur??


-thanks for reading-

Segmen Miss Nadya :: Saya Seorang Blogger Wanita

!ツ miss nadya punyer blog ツ!
interested to join ke?? boleh klik sini :)
salam 1 ramadhan :)

the name-'nadya' makes me teringat my adik names nadya too:)
but she prefer others to call her naddy.

btw, hi i'm izyankaher !>,<
for sure la i'm a female blogger . no offense ! heeheh.