Aug 13, 2011

Wanita Itu Umpama Pohon Semalu

salam ramadhan and hi people !
got something to share here . 
as a concern from a woman to another women.^^~

dipendekkan ceghite..
Pada suatu hari, Rasulullah s.a.a berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang phon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu beliau mengadu kesakitan kepada baginda.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada disitu dengan nada yang sedikit marah. tapi Rasulullah dengan tenang menjawab pertanyaan puteri baginda itu bahawasanya pohon semalu itu sangat sinonim dengan wanita.
Fatimah terkejut.


Kata Rasulullah..
Para wanita hendaklah mengambik pengajaran 
drp pohon semalu in a few aspek :-


image


1.pohon semalu akan kuncup bila disentuh.
maksudnya kat sini, wanita itu perlu untuka ada perasaan malu.
meme la Saidatina Aisyah r.a ada pesan:

'sebaik-baik wanita adalah yang tidak memandang dan dipandang'
tapi it's not that malu for all the time sampai boleh datangkan fitnah pada diri.
cuma biarlah malu itu kena pada tempatnya.



2. semalu ada duri yang tajam untuk pertahankan diri.
same goes to women. we shud know on how to defend 
ourselves and our dignity as a muslimah.
so,lepas ni pakat reramai p daftar kelas taekwando !! hiyarrghhhh !(:

3. Semalu juga ada akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam Bumi.
which means wanita solehah itu sangat perlu untuk mempunyai ikatan yang kuat dengan Penciptanya, Allah Rabbul Alamin.



4. Semalu itu kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang.
oleh itu, kawan2 wanita semua, kembalilah ke rumahmu apabila waktu makin senja.
anak2 itik dan ayam yg akal mereka tak berapa nak ada tu pon tahu
balik kandang masing2 bila senja
apakan pulak kita yang memang dah fully created with akal ni kann??
lagipon mak aku kata senja2 ni banyak setan merayao-rayao.
eeii . tak takut ke ??
so, better to stay at home bila senja . ok dear??(:


hoping we could gain something from semalu even it just a super small creature.
malu kan separuh daripada iman.^^




-thanks for reading-





7 comments:

sergeant keroro said...

yes, true :)

totally like this entry XD

IZYAN KAHER said...

sergeant keroro --> thanks !(:

sidratul_moontaha said...

yep....me too..

like & very imformative.. hopefully cgpa 4.0 flat dalam tangan yan InsyaAllah(^ ^,)

Nur Hafizah Hadi said...

Wah suka2 post ni <3

fadzlynniza said...

wanita. heee. Sangat bersyukur =)

IZYAN KAHER said...

mun --> aminn . insyaallah:)

IZYAN KAHER said...

hafizah and fadzlyniza --> hee^^. thnx dear . hope everyone could gain sumthing here:)